Puszysty, niezwykle delikatny omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Koniecznie wypróbuj mój przepis na ten słodki posiłek.

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

2 jajka (100 g)
1 czubata łyżka mąki (25 g)
3 łyżki mleka (30 g)
1 łyżka słodzika lub cukru (10 g)
1 łyżeczka oleju (5 g)
szczypta soli
dodatki: truskawki lub inne owoce sezonowe, skyr naturalny lub waniliowy, masło orzechowe

Wykonanie:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. Żółtka zmiksuj z mąką, mlekiem i słodzikiem.
  3. Połącz ubite białka z resztą składników i wymieszaj szpatułką.
  4. Smaż na wysmarowanej olejem patelni z obu stron pod przykryciem na średnim ogniu (obróć, kiedy masa z wierzchu będzie lekko ścięta).
  5. Na gotowym omlecie rozsmaruj skyr, ułóż dowolne owoce i dodatki.
Kaloryczność (bez dodatków)285 kcal
Białko16 g
Tłuszcz15 g
Węglowodany20 g

Skorzystałeś/aś z mojego przepisu? Podziel się swoją opinią oraz zdjęciem wykonanego dania!

Dodaj komentarz