Puszysty, niezwykle delikatny omlet biszkoptowy z sezonowymi owocami to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Koniecznie wypróbuj mój przepis na ten słodki posiłek.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
2 jajka (100 g)
1 czubata łyżka mąki (25 g)
3 łyżki mleka (30 g)
1 łyżka słodzika lub cukru (10 g)
1 łyżeczka oleju (5 g)
szczypta soli
dodatki: truskawki lub inne owoce sezonowe, skyr naturalny lub waniliowy, masło orzechowe
Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Żółtka zmiksuj z mąką, mlekiem i słodzikiem.
- Połącz ubite białka z resztą składników i wymieszaj szpatułką.
- Smaż na wysmarowanej olejem patelni z obu stron pod przykryciem na średnim ogniu (obróć, kiedy masa z wierzchu będzie lekko ścięta).
- Na gotowym omlecie rozsmaruj skyr, ułóż dowolne owoce i dodatki.
Kaloryczność (bez dodatków) | 285 kcal |
Białko | 16 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 20 g |
Skorzystałeś/aś z mojego przepisu? Podziel się swoją opinią oraz zdjęciem wykonanego dania!