Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Najczęściej podawane są w towarzystwie sosu oraz startego sera. Wypróbuj mój przepis na idealne tortellini w pysznym sosie pomidorowym.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Sos pomidorowy:

1 kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
1 mała cebula czerwona lub biała
2 średnie ząbki czosnku
1 łyżka słodzika lub cukru
1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz

Dodatkowo:

2 opakowania tortellini (polecam tortellini firmy Rana)
3-4 łyżki parmezanu lub grana padano
świeża bazylia lub rukola

Wykonanie:

  1. Rozgrzej oliwę w garnuszku. Wrzuć posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj bazylię i oregano. Smaż całość przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
  2. Wlej przecier pomidorowy, dodaj resztę przypraw i słodzik lub cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje (co jakiś czas przemieszaj).
  3. W międzyczasie ugotuj tortellini (uważaj, żeby ich nie rozgotować).
  4. Ugotowane i odcedzone tortellini wymieszaj sosem, przełóż na talerz i posyp startym serem. Opcjonalnie możesz dodać świeże listki bazylii lub rukolę.

Skorzystałeś/aś z mojego przepisu? Podziel się swoją opinią oraz zdjęciem wykonanego dania!

Dodaj komentarz